Bloog Wirtualna Polska
Są 1 125 634 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Rosół, makaron...

czwartek, 24 września 2009 12:22
Skocz do komentarzy
Moje ulubione warzywo to cebula. "Wciskam" ją wszędzie, gdzie tylko mogę, ponieważ jest bardzo zdrowa, ze względu na zawartość siarki. Jak każdy wie, świetna podczas przeziębień...oczywiście właściwości lecznicze ma też czosnek, ale jest bardziej aromatyczny i nie na każdą okazję się nadaje ( odpada na romantyczną kolację ;-)). Biała cebula lepiej nadaje się do smażenia itd, natomiast fioletowa jest świetna do surówek. 
Dzisiaj podam przepis na obiad z dwóch dań: rosół z lanymi kluskami i makaron z potrawką warzywno-mięsną.

co jest potrzebne: 1.na rosół - marchewka, kostka rosołowa, większy kawałek mięsa, ulubione przyprawy, jajko, mąka; 2. na drugie danie- 3 marchewki, 1 lub 2 cebule,pomidor, bazylia, oregano, sól, pieprz, mięso z rosołu ( nie wolno za bardzo rozgotować!!!), makaron np. penne, masło (nigdy margaryna

1. Gotujemy wodę z marchewką, kostką rosołową i mięsem. Doprawiamy do smaku (można dodać liść laurowy). Mięso wyjmujemy, gdy będzie już miękkie, ale nie rozgotowane ( mięso nie może się rozlatywać, bądź odpadać od kości). W szklance jajko łączymy z mąką i mieszamy do uzyskania jednolitej masy - to będą nasz lane kluski. Lejemy masę na gotujący się rosół i chwilę jeszcze gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby kluski nie były surowe. Podajemy ciepły. Mimo "swojskich" klusek taki rosół elegancko "się prezentuje" z małych, ozdobnych bulionówkach ( chociaż są to naczynia na zupy "czyste").

2. Wstawiamy wodę na makaron, a zanim będzie wrzeć ucieramy na tarce o grubych oczkach marchewki i kroimy w kosteczkę cebule. Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron. Mamy od tej pory jakieś 15 minut na zrobienie reszty. Na kopiastej łyżce masła podsmażamy marchewkę i cebulę aż zmięknie. Drobno pokrojone mięso z rosołu dodajemy na patelnię i doprawiamy oregano i bazylią. Solimy i pieprzymy. Smażymy na małych ogniu. Po odcedzeniu makaronu dodajemy jeszcze na smażącą się masę warzywno-mięsną pokrojony w plastry pomidor (ale dosłownie na chwilę, żeby się nie rozleciał).
Na dużych talerzach wykładamy makaron oraz potrawkę. Całość można jeszcze udekorować kosteczkami sera i pietruszką. To wszystko.
Smacznego! ;-)@)-->-->--
Podziel się
oceń
1
0

Więcej na ten temat


piątek, 31 października 2014

Licznik odwiedzin:  796  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwum

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

O mnie

Przede wszystkim człowiek, następnie kobieta. Studentka - uwielbiam poszerzać swoją wiedzę, bo czuję się coraz bardziej wartościową osobą. Szaleńczo zakochana od paru lat. Potrafię być spokojna, melancholijna jak wieczorny wiatr, ale czasem trudno mi samej zapanować nad emocjami, myślami. Mówią o mnie "wyglądasz jak anioł, a czasem wychodzi z Ciebie zła kobieta". Zgadzam się. Myślę, że mam w sobie coś z kota...

Statystyki

Odwiedziny: 796
Wpisy
  • liczba: 10
  • komentarze: 2
Galerie
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 1871 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl